Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Arosel, gıda sektörüne sağlıklı çözümler sunuyor

Serap Telci, Genel Müdür, Arosel Gıda




serap_telci_aroselArosel Gıda, kurulduğu 1998 yılından bu yana doğal ve fonksiyonel katkı maddelerinin ülkemizde yaygınlaşması ve kullanımı için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, satışını ve tanıtımını yaptığımız;                                                                                                                                                           

- meyve, sebze ve tahıl lifleri                                                                                                                                         -

- pektinler                                                                                                                                                                                         

- doğal elma ekstresi                                                                                                                                           

ürünlerimiz gıda üreticilerine temiz etiketli ürünler geliştirmelerine / üretmelerine olanak sağlamaktadır.                                                                                                                                                     

Günümüz yaşam ve beslenme koşullarına göre normalde almamız gereken günlük lif miktarlarının altında tükettiğimiz için eksik kalan lif ihtiyacını lifçe zenginleştirilmiş gıdalardan almamız zaruri hale gelmiş bulunmaktadır. Tamamen doğal ve sağlıklı olan besinsel lifleri tüketmemiz gerektiği bir yana, bunların gıdalardaki fonksiyonel etkileri de göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.                                                                                                                                              

Bilindiği gibi; 2013 Mart ayı itibariyle uygulamaya geçmiş olan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ne (Tebliğ No:2012/74) göre; kırmızı et döneri, kanatlı eti döneri, fermente sucuklar, vs. gibi et ürünlerinin üretiminde bundan böyle hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünlerinin kullanılamayacağı, ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda %1 aşmamak kaydı ile kullanılabileceği belirtilmektedir. Yeni uygulamanın hayata geçmesi ile besinsel liflerin bu alanda kullanımı daha da önemli bir konu haline gelmiştir.

                                                                                                                                                                                             
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE LİFLERİN KULLANILMASI                                                                                                
Ürünlerimiz arasında önemli bir yeri olan Herbacel AQ Plus citrus-Limon lifi, et ve et ürünlerinde su bağlama ve yapıyı geliştirme amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca düşük kalorili et ürünlerinde yağı ikame edici olarak da kullanılır.                                                                                                                                                                               Limon lifi et ürünlerinin bünyelerindeki et suyunun pişme/kızartma gibi işlemler sırasında dışarı çıkmasını önleyerek etin doğal sulu yapısını ve lezzetini içinde muhafaza eder ve aynı zamanda ürünün raf ömrü boyunca  kurumasını, suyunun dışarı çıkmasını engelleyerek tazeliğini korur. Dönerlerde kesme işlemi sırasında etin düzgün kesilmesine yardım eder. Bu kapsamda Limon lifi Döner ve Et ürünleri üretiminde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

                                                                                                                                                                             
UNLU MAMULLERDE LİFLERİN KULLANILMASI                                                                                                                               

Temel gıdamız olan ekmekte son günlerde gündeme gelen; beyaz ekmek / tam buğday ekmeği tartışmalarına liflerin kullanımı çok güzel bir alternatif oluşturmaktadır. Şöyle ki; beyaz ekmek üretimini tamamen kaldırmanın ne kadar uygulanabilirliği tartışma konusudur, çünkü yıllardır gelen alışkanlıkları bir anda değiştirmek gerçekten de zordur, diğer yanda toplumda giderek artan şişmanlık (obezite) konusu toplum sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu durumda beyaz una yakın renkte, nötr tat ve lezzette olan limon lifi ekmeklere eklendiğinde görünüş ve duyusal özellikleri beyaz ekmekten farkı olmayan fakat lifçe zenginleştirilmiş daha sağlıklı, kolay sindirilebilir ekmekler üretmek mümkündür. Ayrıca limon lifi ekmeğin içindeki nemi muhafaza ederek bayatlamasını da geciktirmekte ve bu şekilde ekmek israfı da azalmaktadır.                                                                                
Limon lifinin dışında ürünlerimiz arasında yer alan; bezelye lifi, yulaf  lifi ve elma lifleriyle tüm unlu mamüllerde; keklerde, tatlı-tuzlu bisküvilerde, kurabiye, krakerlerde mevcut tat ve lezzeti değiştirmeden bu ürünleri  lifçe zenginleştirerek kalorilerini, glisemik değerlerini düşürüp daha sağlıklı atıştırmalıklar haline getirebiliriz.                                                                                                                                                                                               

SÜT ÜRÜNLERİNDE LİFLERİN KULLANILMASI                                                                                                                                                  

Nötr tat ve lezzetinin yanı sıra çok ince partikül büyüklüğü (250 mikron) ile limon lifi süt ürünleri içinde ideal bir yapı ve kıvam vericidir ve aynı zamanda bu ürünleri lifçe zenginleştirerek daha da sağlıklı hale getirir. Kalori düşürmek amacı ile süt yağından gelen tat-lezzet, ağızda verdiği kremsi yapı değişikliğe uğramaksızın belli oranlarda(%1-2) süt yağı-kremasının limon lifi ile ikamesi mümkündür.                                                                                                                                 
Limon Lifi özellikle dondurmalarda yapı ve kıvam verme amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca limon lifi dondurmanın randımanı arttırır (over run), mikron büyüklüğünde buz kristallerinin homojen dağılımını sağlar ve erimesini geciktirir. Krem peynir, labne türü taze peynirlerde aynı şekilde kıvam ve yapı verir, raf ömrü boyunca bünyesindeki suyun ayrışmasını engeller.

DOĞAL ELMA EKSTRESİ -HERBAROM-                                                                                                                               

Portföyümüzde olan diğer bir ürünümüz; Herbarom, elma posasından doğal yöntemlerle elde edilen ve açık kahveden çok koyu kahveye kadar farklı renk skalasında olan ürün grubudur. Elmada doğal olarak bulunan polifenolik maddelerin oksitlenmesi sonucu oluşan koyu kahve renk, bu ürünün gıdalarda karamel yerine kullanılmasını sağlar. Tamamen doğal bir üründür, E-numarası yoktur. Gıdalara renk vermesinin yanı sıra; unlu mamüllerde bayatlamayı engeller, hoş bir lezzet verir ve ayrıca; meyve suları, içecekler ve meşrubatlarda renk standardizasyonunu sağlamak amaçlı da kullanılır.

PEKTİNLER                                                                                                                                                                                         

Gıda sektöründe jelleştirme, kıvam-yapı verme, su bağlama amaçlı yaygın bir biçimde kullanılan pektin gerçekte 0 çözünen liftir ve sağlığımız için son derece yararlı bir katkı maddesidir.                                                          

“Günde bir elma doktoru senden uzak tutar” diye bir söz vardır. Burada elmanın yüksek oranda pektin içermesidir onu bu kadar sağlıklı bir meyve yapan.Pektin hakkında birçok bilimsel araştırma vardır ve sürekli bunlara yenileri eklenmektedir. Bu araştırmalara göre pektin;                                                                                                                                                                                                                                               

- Kolesterol, lipo protein, karbonhidrat ve safra tuzları metabolizması üzerinde önemli etkisi vardır.                                                                

- Kilo vermeye yardımcıdır.                                                                                                                                                     

- Kalp-damar sağlığı için önemlidir.                                                                                                                                                         

- Sindirim sistemi için önemlidir.                                                                                                                                                     

Pektin bu özellikleri nedeni ile ilaç sektörü ve gıda takviyelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde tüketicilerin özellikle ambalajlı hazır gıdalardaki katkı maddelerini çok daha fazla irdeledikleri bu dönemde, besinsel lifler, doğal elma ekstresi ürün gurubumuz ve pektinler temiz etiketli ürünler için ideal seçenekler oluşturmaktadırlar.