Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Deprem bölgesinde bağışıklık alarmı



İmmün yetmezliği olan hastalar, tedavileri aksamadan devam etmesi gereken özel bir grup. Çünkü bu hastaların diğer bireylere göre enfeksiyonlara çok daha yatkın olması, sanitasyon ve hijyen önerilerine mümkün olan en üst seviyede dikkat etmelerini zorunlu kılıyor. Bu nedenle, deprem bölgesindeki hastalar için ek önlemler alınarak uygun hijyenik ortamların oluşturulması gerektiğinin altını çizen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, “Kolaylıkla enfeksiyon kapabilen immün yetmezlikli hastalarla, merkezlerdeki hekimler ve hasta platformları sürekli iletişim halinde olmalı” dedi.

ŞOK Marketler işe alımlarda önceliği depremzedelere verecek



Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ardından ŞOK Marketler, yıl boyunca Türkiye genelinde yapacağı işe alımlarda önceliği depremzede vatandaşlara verecek. 

Mehmet Reis yazdı: Depremin sosyal ve ekonomik/tarımsal boyutu



Türkiye’nin önde gelen gıda firmalarından biri olan Reis Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen deprem felaketlerinin insani ve sosyal boyutuyla ekonomik ve tarımsal envanteri değerlendirdi.  

TÜGİS deprem bölgelerinde güvenli ve sürdürülebilir gıda çalışmalarına dikkat çekiyor



Deprem bölgelerinde çadır kentlerin ve konteyner kentlerin deprem bölgelerine kurulumlarının başlamasıyla birlikte, depremzedelerin sağlıklı ve kaliteli beslenmesiyle gıda güvenliği konuları daha da önem kazandı. Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), depremden hasar gören bölgelerde gıda israfının önüne geçmek ve gıda güvenliğini sağlamak için organizasyonların bölgee sürdürülebilir bakış açısıyla yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. 

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Depremler tedarik zincirlerinde aksamalar yaratıyor



İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin tedarik zincirlerinde yarattığı aksamalar nedeniyle, altyapı, fiziki sermaye, işgücü kaybı, üretim ve tüketim harcamalarına olumsuz etkilerin bulunduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, daha birçok faktör göz önüne alındığında önemli bir ekonomik etkinin ağırlığının son derece açık bir şekilde görüleceğini ifade etti.

Gıda Mühendisleri Odası raporu: Deprem bölgesinde tarihi geçmiş gıda ürünlerine rastlandı



TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, deprem bölgesindeki çalışmalarının ardından bir ön rapor yayımladı. Raporda, depremzedelere son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin gönderildiği bilgisi yer aldı.

Depremden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan düşük faizli kredi borçları 1 yıl ertelendi



Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören bazı illerdeki tarımsal üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince (Tarım Kredi) düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçları 1 yıl ertelendi.

Yemeksepeti Yardım Mutfağı iş ortaklarıyla büyüyor



Depremin ilk gününden itibaren bölgedekiler için tüm imkanlarını seferber eden Yemeksepeti, depremzedelere yemek yardımı için geliştirdiği Yardım Mutfağı programına iş ortaklarını da dahil etti. Tüm Türkiye’den kullanıcıların seçili restoranlardan sipariş edeceği yemekler Kızılay koordinasyonunda, Kızılay yemek dağıtım noktalarında afetzedelere ulaşıyor.

Arabica Coffee House, afet bölgesine konteyner yardımı yapacak



Depremden sağ olarak kurtulan binlerce depremzedeye yardımda bulunan Arabica Coffee House’un CEO’su Av. Sertaç Yalçın, deprem bölgesine konteyner desteği sağlayacaklarını duyurdu.
 

Türkiye’nin gıda ihracatının yüzde 46’sını hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü yaptı



Türkiye, 2022 yılında 25 milyar dolar gıda ürünleri ihracatına imza atarken, gıda ihracatının zirvesinde 11,4 milyar dolarlık ihracatla hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü oldu. Sektör, Türkiye’nin gıda ihracatının yüzde 46’sını tek başına gerçekleştirdi.