Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda işletmeleri hijyenin sağlanmasında zeminlerine önem vermeli

Endüstriyel ve hijyenik zemin kaplamaları başta olmak üzere yapılarda su ve nem izolasyonları, onarım güçlendirme konularında hem uygulama hem de teknik danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Detay Yapı firma sahibi inşaat mühendisi Murat Erberdi, gıda endüstrisinde hijyen şartlarının sağlanmasında en önemli unsurun zemin olmasına karşın, yapılan tesislerde zeminlerin yeteri kadar önemsenmediğinin önemle altını çiziyor.




detay yapiMurat Bey, Detay Yapı’nın tarihçesini ve gelişim sürecini anlatır mısınız?
1996 yılında kurduğumuz Detay Yapı’da, ilk etapta su ve nem izolasyonları konularında hizmet vermeye başladık. Daha sonra pazardaki eksikliklere göre faaliyet alanımız şekillenerek bugün sanayi tesisleri başta olmak üzere yapı sektörüne teras ve temel su izolasyonu sistemleri, endüstriyel zemin kaplama sistemleri, onarım güçlendirme konularında uzman teknik ve mühendis kadromuzla uygulama ve danışmanık hizmeti vermekteyiz. Ayrıca inşaat kimyasalları konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden Basf, Convergent Group S.A., Impacts, Cetco gibi üreticilerin de temsilciliğini yapmaktayız.

HİJYEN VE DAYANIKLILIĞIN SAĞLANMASINDA HER AYRINTI ÖNEMLİ
Gıda endüstrisine sunduğunuz ürün ve hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Gıda endüstrisinde bir fabrikayı ele aldığınızda; içerideki üretim hattından dışarıda saha betonuna kadar bütün zeminlerde ürünlerimiz ve uygulamalarımız mevcut. Üretim hattında hijyen ve dayanıklılık söz konusu iken, dışarıda ve depolama alanlarında aşınma çözümleri ön plana çıkıyor. Özellikle üretim alanlarında hijyenik zeminler oluştururken, malzeme seçimi dışında alt yapının oluşturulması konusunda da danışmanlık ve destek hizmeti veriyoruz. Malzeme seçiminde ortamda bulunan asit üretebilecek besinler için özel çözümler bulunuyor. Keza temizlik süreçlerinde de temizlik yöntemine göre zemin oluşturmak söz konusu. Buhar ile temizliğe dayanımlı malzemeler bile elimizde bulunuyor. Üretimden çıktığınızda, depolama ve sevkiyat alanlarında toz ve aşınma problemleri söz konusu. Bu alanlar için de farklı uygulamalarımız bulunuyor.
Gıda endüstrisinde, gerekli hijyen şartlarının sağlanması amaçlı bina projelerinde nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Firmalar bu konuda ne kadar bilinçli?
Hijyen şartlarının sağlanmasında en önemli unsur zemin. Maalesef yapılan tesislerde zeminin yeteri kadar önemsendiğini söylemek güç. Hijyenik bir zemin uygulamasında en önemli unsur, kaplama öncesi yapılan hazırlıklardır. Burada beton kalınlığı, kullanılan taşıyıcılar, giderler, donatı takviyeleri önem taşıyor. Firma ile inşaat aşamasında çalışmaya başladıysak, birlikte tasarım yapabiliyoruz. Özellikle böyle uygulamalarda zeminin ömrü çok daha uzun oluyor ve bakım masrafları asgariye iniyor.

Gıda ve içecek sanayinde hangi firmalara çözümler sundunuz / sunuyorsunuz?
Gıda sektöründe aklınıza gelen her alanda uygulamalarımız bulunuyor. Et ve ürünleri konusunda Namet’ten sonra Konya Şeker’e bağlı Panagro Et Entegre’de de çalışmalarımızı bitirdik. Yaklaşık 25 bin metrekarelik zemin uygulamasını sadece tek bir fabrikada gerçekleştirdik. Keza Panagro Süt Tesisleri’nde de çözüm ortağı Detay Yapı idi.

2012’de %25 büyüdük
Firma olarak 2012 yılında kontrollü bir şekilde %25 oranında büyüdüklerini, daha önce yapmış oldukları üretimlerin kalitesinin kendilerinin reklamı olduğunu söyleyen Detay Yapı’nın sahibi Murat Erberdi, “İnşaat ve imalat alanındaki deneyimli firmalar, yaşadıkları kötü tecrübelerden ders çıkartıyorlar. Araştırdıklarında önemimiz ortaya çıkıyor” diye konuşuyor. Türkiye’de tecrübeli eleman sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Erberdi, “Bünyemize kattığımız personelin eğitimlerine önem gösteriyoruz. 2011-2012 yıllarında, yanımızda çalışan arkadaşlarımızı yurt dışındaki eğitimlere yollayarak ufuklarını genişlettik. Önümüzdeki senelerde de eğitimlere devam edeceğiz. Ayrıca düzenli olarak sektördeki yeni malzemeler ve çözümler ile ilgili yurt dışındaki fuarları ziyaret ediyoruz. Detay Yapı olarak yıllardır Foteg ve İstanbul Yapı Fuarları’na katılıyoruz. Bu katılımlarımız devam edecek” diyor.