Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Dünyanın sütçüleri İstanbul’da buluştu

Küresel süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük kuruluşu olan Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Dünya Süt Zirvesi dört gün süreyle İstanbul’da yapıldı. 
 




IDF Süt Zirvesi“Yaşam için Süt” teması ile 23-26 Eylül 2019 tarihlerinde yapılan Dünya Süt Zirvesi’ne 55 ülkeden yaklaşık 1500 kişi katıldı. Süt ve süt ürünleri sektörünün uluslar arası anlamda en geniş kapsamlı toplantısı olarak kabul edilen Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) düzenlediği zirvenin bu yılki durağı Türkiye oldu. Ulusal Süt Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede küresel sektörün tüm paydaşları bir araya geldi. Dünya Süt Zirvesi, süt ve süt ürünleri özelinde hem bilimsel içeriği hem de katılımcı ülke sayısı anlamında Türkiye’nin şimdiye dek ev sahipliğini yaptığı en büyük toplandı oldu. Dünyanın öncü süt sanayicilerinin CEO ve üst düzey yöneticileri, süt üreticileri, tedarikçiler, kamu temsilcileri ve seçkin bilim insanlarının yanında Türkiye’nin tüm sektör paydaşları da zirveye katıldı. 
 
Zirve açılışı Bakan Pakdemirli’den
Açılışı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yapılan IDF Dünya Süt Zirvesi’ne KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile başta OECD ve FAO olmak üzere çok sayıda kuruluşun üst düzey yetkilileri katıldı. Gıda güvenliği, sürdürülebilir üretim ve beslenme gibi süt sektörünün tüm konularının ele alındığı zirvede özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ambalajlı süt ve süt ürünlerinin tüketiminin önemi vurgulandı. Zirveye dünyadan ve ülkemizden katılan üreticiler ise çiğ süt üretiminde ve hayvan beslemedeki yeni yaklaşımları değerlendirdi. Zirve kapsamında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkye’nin tarımsal hâsıla bakımından dünyada 7'inci, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer alan bir tarım ülkesi olduğunu hatırlatarak, “Avrupa'da küçükbaş hayvan varlığında 1'inci, büyükbaş hayvan varlığında 2'nci sırada yer alan ülkemiz, süt üretiminde ise dünyada 8'inci, Avrupa'da 3.'üncü sırada yer almaktadır” dedi.
 
Süt ve süt ürünlerinden ilk 7 ayda 227,9 milyon dolarlık ihracat 
2019 yılında bir önceki yıla göre hayvansal ürün ihracatı ile süt ürünleri ihracatında da artış yaşandığını söyleyen Bakan Pakdemirli, “2019 yılının ilk yedi ayında hayvan ve hayvansal ürün ihracatımız 803,5 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam ihracatta ise %2.5'lik artış sağlanmıştır. Bu dönemde, süt ve süt ürünlerinin ihracatı ise %20'lik artış göstererek 227,9 milyon dolara yükselmiştir” ifadelerini kullandı. 2002 yılında 122 kg olan kişi başına düşen süt üretim miktarının 2018 yılında 270 kg'a yükseldiğini ifade eden Bakan Bekir Pakdemirli, son 17 yılda yüzde 130'u bulan bu artışın yetiştiricilerin gayreti ve hükümetlerin destekleriyle gerçekleştiğini vurguladı. Sütten en iyi yararlanma şeklinin, sütü içerek tüketmek olduğunu söyleyen Pakdemirli, “Ülkemizde içme sütü tüketimi kişi başına 41 kg, Avrupa Birliği’nde ise 65 kg'dır. Sağlıklı ve dengeli bir gelişim için içme sütü tüketiminin daha da arttırılması gerektiğinin farkındayız. Süte dikkat çekmek, sütün tüketilmesinin ilk ayağıdır” diye konuştu.
 
Judith Bryans: “Sütü her alanda savunmamız gerek”
Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Başkanı Dr. Judith Bryans ise zirvede yaptığı konuşmada, “Burada bulunmamızın sebebi Türkiye'deki sektörün sesini tüm dünyaya duyurmak. IDF dünyası olarak, sütün geleceğinin şekillenmesi için Türkiye'nin ne kadar önemli olduğunu burada konuşacağız” dedi. Bryans, Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürüne işaret ederek şunları kaydetti: “Süt sektörü olarak kendi adımıza epey iddialıyız. El ele çalıştığımız takdirde karşımızdaki bütün engelleri aşıp çok parlak ve iyimser bir geleceğe doğru gidebiliriz. Zorlukları fırsata dönüştürmek bizim elimizde. Son zamanlarda hayvansal tarımı eleştiren ve iklim değişikliği nedeniyle hayvan sayısının azalması gerektiğini söyleyen pek çok rapor var. Bakıldığında, süt ürünleri olmadan gerçek gıda güvenliğini sağlayamayız. Sütü her alanda savunmamız gerek. Çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları her zaman yerine getiriyor, iyileştirmeye devam ediyoruz.”
 
Sabit Karaca: “Gıdaya erişim insani bir haktır”
Dünya Süt Zirvesi sırasındaki konuşmasında, sütün üretimi ve tüketiciye ulaşımı için ülkelerin kendi politikalarını geliştirdiğini kaydeden Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Karaca şöyle devam etti,  “Bu politikalarda değişmeyen tek ilke, gıdaya erişimin insani bir hak olduğu gerçeğidir. Devletlerin asli görevi, gıdaya erişimi sağlamak ve bu hususta vatandaşlarının haklarını gözetmektir. Gelecek yüzyılın politikaları da hiç şüphesiz bu doğrultuda şekillenecektir.”  
 
Ali Sözen: “Süt endüstrisi dünyayı besliyor”
Zirvenin ikinci günü düzenlenen 'Dünyanın beslenme kaynağı olarak süt ürünleri' başlıklı oturumda açılışı yapan ve sütçülüğün potansiyeline değinen Ak Gıda CEO'su Ali Sözen, "Süt ve süt ürünleri çok yönlü kullanılabiliyor. Süt, sağlıklı beslenme özelliğinin yanı sıra; toplumlara sağladığı ekonomik ve sosyal katkılarıyla karşımıza çıkıyor. Dünya'nın beslenme alışkanlıklarını geliştirmede süt çok önemli bir yere sahip ve aslında süt endüstrisi dünyayı besliyor. Özellikle yüksek besin değerine sahip oluşu, sütü diğer gıda ürünlerinden ayırıyor. Biz de günde 5 bin ton süt işleme kapasitemizle Türkiye'nin en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi olarak yenilikçi ürünlerimizle, süt tüketimini artırmak için çaba gösteriyoruz" dedi. Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nin, Türkiye’nin son teknoloji üretim hatlarını, süt kalitesi ve üretim potansiyelini dünyaya göstermek için büyük bir fırsat olduğunu da belirten Ali Sözen, “Zirvenin Türkiye’de düzenlenmesi, ülkemiz adına büyük bir başarı olmakla birlikte süt sektörümüzde birçok gelişmeye destek sağlayabilir. Dünya Süt Zirvesi’nin ülkemizde yapılması için yıllardır büyük çaba gösteren Ulusal Süt Konseyi’ne ve emeği geçen organizasyon komitesine teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
 
IDF Dünya Süt Zirvesi 1964 yılından bu yana her yıl farklı bir ülkede yapılıyor. Küresel sektördeki en büyük buluşma olarak kabul edilen Dünya Süt Zirvesi geçtiğimiz yıl Güney Kore’nin ev sahipliğinde yapılmıştı. 
 
Pınar Süt’ün kurucusu Selçuk Yaşar’a onur ödülü
Dünya Süt Zirvesi’nde Türkiye’de süt sektörünün kurulmasına ve gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı Pınar Süt’ün kurucusu Selçuk Yaşar, ‘Onur Ödülü’ne layık görüldü. Ulusal Süt Konseyi tarafından verilen ‘Onur Ödülü’, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Sabit Karaca tarafından Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar adına Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı’na takdim edildi. Bu değerli ödülü almaktan gurur duyduğunu belirterek sözlerine başlayan İdil Yiğitbaşı, “Selçuk Yaşar Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimine sadece fabrikalar kurarak değil, üreticileri, tedarikçileri, bayileri destekleyerek yarım milyonluk bir ekosistem yarattı. Gıda güvenliği ve Avrupa standartlarında üretimde öncü oldu. Bizler bugün, kurucumuz Selçuk Yaşar’ın vizyonuyla yenilikçi, sağlıklı ve tüketiciye değer katan ürünler üretmeyi sürdürüyoruz. Nice nesiller Pınar’la büyümeye devam edecek. Pınar, sağlık, yenilik, yaşam pınarı olmayı sürdürecek’’ dedi.