Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
MAYSA katkı maddelerinde global üretici olma yolunda

Başta süt ve süt ürünleri olmak üzere gıda sektörüne katkı maddeleri ve bileşenleri sunan Maysa Gıda, yurtiçinde gösterdiği başarıyı yurtdışında da göstererek, gıda katkı üreticisi olarak global bir firma olmayı hedefliyor.
 




Nurdan Baloğlu fotoMaysa Gıda süt sektörüne  gönül vermiş bir firma. 25 yıldır tek hedefi, sektöre artı değer katabilecek ve sektörün gelişmesine yardımcı olacak ürün ve hizmetlerin hayata geçirilmesini sağlamak oldu. Bu amaçla yurtdışından ithalatı yapılan birçok sütçülük katkısının da ülkemizde üretimini yapmayı başardı. Firma bunun yanı sıra süt sektöründe kullanılabilecek birçok katkı ve analitik sistemin ülkemize ithalatını sağlıyor. Maysa Gıda A.Ş. Genel Müdürü Nurdan Baloğlu ile yapmış oldukları çalışmaları ve geleceğe yönelik proje ve hedeflerini konuştuk. 
 
Firma olarak ürünleriniz ve müşterilerinize sunduğunuz çözümlerinizden söz edebilir misiniz?
Portföyümüz; hayvansal peynir mayaları, mikrobiyel pıhtılaştırıcılar ve fermente kimozinler; sütçülük kültürleri ve  kültür geliştirme ortamları, stabilizer&emülsifiyer karışımlar, Rennet Kazein bazlı yapı geliştiriciler, emülsifiye edici fosfat tuzları, Enzim Modifiye Peynirler ve Tereyağı, ürün stabilitesini sağlayan nisin, lisozim, natamisin gibi sütçülük katkı ve bileşenlerinden oluşuyor. Maysa analitik kanadında ise; gıdalarda antibiyotik, aflatoksin ve pestisit gibi kalıntıları kısa sürede tespit eden Charm Sciences test kit ve cihazları; sütte somatik hücre tespitini yapabilen Dairy Quality somatik hücre tespit sistemleri, katı ve sıvı süt ürünlerinde çok parametreli bileşen analizi yapabilen Lumex süt analiz cihazları, süt ve gıda laboratuvarlarında kullanılan Dr. N. Gerber laboratuvar cihaz ve ekipmanlarının satış ve servis hizmetini tek yetkili ülke distribütörü olarak vermekteyiz.
 
Kaşar peyniri“FLAVOROLE SERİSİ İLE İNOVATİF LEZZETLER SUNUYORUZ”
Uzun soluklu bir AR-GE projesinin ardından üretimine başladığınız FlavoRole Enzim Modifiye Peynir & Enzim Modifiye Tereyağı ürünlerinin lansmanını gerçekleştirdi. Bu ürünlerin özelliklerini anlatarak, orta ve uzun vadede beklentilerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Keyifli bir lansman geçirdik. Konuşmacı olarak aramızda olan değerli hocalarımızın katılımı mutluluk vericiydi. Enzim Modifiye Peynir & Enzim Modifiye Tereyağı tamamen süt ve süt ürünlerinden üretilen clean label, doğal aroma verici ürün grubumuzdur. Peynir ve tereyağının lezzet amaçlı kullanıldığı tüm ürünlerde alternatif olarak kullanılabilir. Yüksek ısıda, aroma kayıplarının minimumda olmasından dolayı uygulama alanı çok geniştir. FlavoRole serimizin en önemli özelliklerinden biri de, uluslararası lezzetlerin yanı sıra ülkemizin geleneksel tat ve lezzeti olan ürünlere ait profillere de sahip olmamızdır. Hedefimiz, bu alanda zengin ürün portföyümüzün tanıtımını yurtdışında da yaparak bu alanda da pazar payımızı artırmaktır.
 
Maysa AR-GE Birimi, geçtiğimiz Şubat itibariyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edilen 20. gıda AR-GE merkezi oldu. Bunun firmanız açısından önemi açıklayarak, çalışmalarınıza yansımaları anlatır mısınız?
Maysa AR-GE Birimi’nin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edilip AR-GE Merkezi olması bu yıl bizi gururlandıran en önemli gelişmelerden birisi oldu. Sektörümüze yeni ürünler kazandırmak için yürüttüğümüz projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. AR-GE Merkezi ünvanından sonra yaptığımız AR-GE çalışmalarını daha da sistematik hale getirerek araştırma & geliştirme odaklı şirketimizde bu kültürün sonraki nesillere de yansımasını sağlamak en önemli amaçlarımızdan birisi.
 
“YENİ ÜRÜNLERİMİZ YOLDA”
Bu yıl içinde pazara sunduğunuz ve de sunmayı planladığınız diğer ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu yıl içerisinde dondurmacılık ve pastacılık alanına yönelik yeni ürünlerimizi piyasaya çıkarmayı hedefliyoruz. Ürünümüz ile ilgili deneme çalışmalarımız devam ediyor. Portföyümüzdeki stabilizer serimiz her geçen gün genişliyor.
 
Bugün itibariyle kaç ülkeye ne kadarlık ihracat gerçekleştiriyorusnuz? 
Maysa Gıda olarak ciromuz içindeki ihracat payını %25’lere çıkarmayı hedeflemekteyiz. Devam eden distribütörlüklerin yanı sıra belirlediğimiz iki ülkede pazarlama çalışmalarımız devam ediyor. Çok kısa zamanda bu bölgelerde istediğimiz satış ağını oluşturup başarıya ulaşacağımızı düşünüyoruz.
 
Süt ve süt ürünlerinde dünyada ve ülkemizde öne çıkan tüketici trendlerden bahsedebilir misiniz? Bu trendlerin AR-GE çalışmalarınıza ne tür yansımaları oluyor? 
Şu anda ülkemizde en fazla ilgi gören ürünler küçük porsiyonlanmış ve dilimlenmiş ürünler. Ayrıca yurtdışında fonksiyonel gıdalara ilgi her geçen gün artmakta. Bizim de bu anlamda probiyotik içeriği olan ürünler üzerine Ar- Ge ekibimiz çalışmalarını devam etmektedir. Gelecek yıl bu ürünlerle ilgili portföyümüze yeni ürünler de ilave olacaktır.
 
Türkiye’de süt ve süt ürünleri sektörünün günümüzdeki durumunu değerlendirebilir misiniz? 
Gıda sektörü içerisinde en hızlı büyüyen ve sürekli gelişen alanlardan biri süt sektörü, gerek yatırımlarla gerekse yeni ürünlerle sürekli kendini yeniliyor. Uluslararası pazara baktığınızda maliyetlerin diğer ülkelere nazaran daha yüksek olması, sektörün ihracatta önünü tıkayan en önemli etken. Uzun süreli tarım politikalarımızla bu durum da üstesinden geleceğine inanıyorum. Sektörün ürün kalitesi ve üretim kapasiteleri ele alındığında, ülkemiz süt sektöründe global pazarda önemli bir oyuncu olabilir.
 
Kısa ve uzun vadede ne türden yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz? Gelecekteki hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?  
Ege Bölgesi’ndeki yapılanmamızı tamamladık. O bölgedeki müşterilerimize daha hızlı teknik destek ve lojistik hizmeti verebiliyoruz. Bundan sonraki süreçte bazı üretim kalemlerimizi Ege Tire Organize Bölgesi’ne kaydırma konusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bunun yanı sıra merkez binamızda 1 adet saatte 500 litre süt işleme kapasiteli pilot tesisin yanında, 1 adet saatte 10 kg dondurmacılık ürünleri işleme kapasiteli pilot tesisimiz mevcut, ek olarak pastacılık ve unlu mamuller üzerine çalışmalar sağlayabileceğimiz 1 pilot tesis daha kurmayı planlıyoruz. 2015 yılında TÜBİTAK desteği ile tamamladığımız EMC&EMB serisi ürünlerimizin üretim kapasitesini artırmak amacıyla önümüzdeki yıl bu ürüne yönelik bir hat yatırımımız olacak.
 
Son olarak neler eklemek istersiniz?
0 yerli sermaye ile üretim yapan birkaç kuruluştan biri olan Maysa Gıda, alanında kendini ispat etmiş firmalardan biri olmaktan gurur duymaktadır. Amacımız, yurtiçinde gösterdiğimiz başarıyı yurtdışında da göstererek gıda katkı üreticisi olarak global bir firma olabilmek.
 
ABD TARIM BAKANLIĞI’NDAN CHARM SCIENCES’A YILIN KÜÇÜK İŞ ORTAĞI ÖDÜLÜ
Maysa Gıda’nın yaklaşık 15 yıldır distribütörlüğünü yaptığı Charm Sciences, 1978'de ilk hızlı antibiyotik testini geliştirerek kuruldu. ABD süt endüstrisi, ilk olarak Charm testini kabul etmiş ve böylece sütteki antibiyotik kontaminasyonunu önleyebilmiştir. Günümüzde dünyadaki çiğ sütlerin %75'i Charm antibiyotik test kitleriyle test ediliyor. Charm’ın, Massachusetts’teki üç üretim tesisinin yanı sıra Hollanda, Fransa, Tayland ve Gana'da ofisleri bulunuyor. Charm, 180'den fazla testle 90'dan fazla ülkede süt, yem ve tahıl, yiyecek ve içecek, su, sağlık ve çevre sektörleri ile endüstriyel pazarlara hizmet ediyor. Charm'ı dünyada 70 uluslararası distribütör temsil ediyor.
 
Gıda güvenliği hızlı tanılama testlerinde dünya çapında lider ve öncü olan Charm Sciences; üretmiş olduğu aflatoksin ve vomitoksin kitlerinin 5 yıldır tahıllarda resmi analiz yöntemi olarak kullanılması, ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı GIPSA (Tahıl Teftişi, Ambalajcılar ve Stokhaneler İdaresi) tarafından 2017 yılı Küçük İş Ortağı ödülüne layık görüldü. GIPSA onaylı mikotoksin testleri, tahıllarda aflatoksin ve vomitoksin tespitinde kullanılıyor. Mikotoksinler, küf kaynaklı olup hasat zamanı olumsuz hava koşullarından ya da hasat sonrası yanlış depolamadan kaynaklı oluşabiliyor. Aflatoksin bilinen bir kanserojendir. Vomitoksin (DON) içeren yemler hayvanlar tarafından reddedilebilir. Bunun yanında, un sektörü ve bira üretimi gibi endüstrilerde ürün kalitesinde sorunlara da neden oluyor.