Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Aromsa, LEED Platin sertifikalı bina sayısını ikiye çıkardı

Gıda sektörünün önde gelen yaratıcı iş ortaklarından Aromsa, sürdürülebilirlik alanında da fark yaratan ve yenilikçi uygulamalarına devam ediyor. GOSB’deki yeni binasında, çevreye duyarlı sürdürülebilir tasarıma verdiği önemi, LEED sertifikalarında en yüksek derece olan LEED platin sertifikasını ikinci defa alarak bir kez daha ispatladı. Böylece, Aromsa’nın LEED Platin sertifikasına sahip bina sayısı iki oldu. 




Aromsa binaLEED sertifikası dünyada en çok bilinen, binaların kurulumu ve işletilmesinde çevreye saygılı ve insan sağlığı ile çalışma konforunu en üst düzeyde tutmayı hedefleyen bir sertifikasyon sistemidir. LEED yeşil bina sertifikası 4 farklı seviyeye sahip olup, LEED değerlendirme kriterleri arasından sağlanan koşullar ile toplanan puana göre belirleniyor. LEED Platin sertifikası, kriterler içerisinde en yüksek seviye olup, 80 ve üzerinde puan toplamış olan binalara veriliyor. Aromsa, 84 puan alarak yeni yapılar kategorisinde platin seviyesinde sertifika almaya hak kazandı.
 
Leed sertifikasıSüreç kapsamında neler yapıldı?
Aromsa kuruluşundan bugüne geleneksel yapılaşmanın çevreye verdiği olumsuz etkileri en aza indirmeyi, geliştirilen strateji ve sistemler sayesinde binanın işletim giderlerini azaltmayı, enerji ve su tasarrufu sağlamayı, kullanıcı dostu, sağlıklı ve konforlu bir çalışma alanı oluşturmayı en önemli hedeflerinden biri olarak benimsiyor. Firma, yeni binasının sürdürülebilir bir tesis olması, faaliyetlerinin çevresel etkilerini azaltmak ve yüksek performansı teşvik edecek sağlıklı bir çalışma alanı sağlamak için bina tasarımında ve inşaatında LEED kriterlerine uyumlu bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirdi. Projede, enerji verimliliğinin sağlanması, su tüketiminin azaltılması ve iç hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik tasarım ve çözümler hedeflendi. Projede enerji tasarruflu cihaz ve sistemler kullanılırken, Aromsa’nın kendi yan binasında olan güneş panellerinden kazanılan enerji bu binada kullanılarak tasarruf sağlandı. Binadaki duş ve lavabo bataryalarından toplanan gri su arıtılarak klozet rezervuarlarında kullanılıyor. Bu sayede binanın enerji tüketimi %29‘dan fazla, iç mekan su tüketimi ise %50’den fazla azaltılıyor.
 
İnşaat sırasında alınan önlemler ve düşük emisyon salınımlı malzeme seçimi ile kullanıcılar için iç hava kalitesi sağlandı. Tüm bunlara ilave olarak, çalışan ve ziyaretçilerin gün ışığından ve manzara görüşünden optimum düzeyde faydalanmalarına dikkat edildi. İnşaat malzemelerinde sürdürülebilir ve çevre dostu olanlar tercih edilirken, işletme aşamasında meydana gelen geri dönüştürülebilir özellikteki atıkları, evsel atıklardan ayırmak için her katta geri dönüştürülebilir atık noktaları ve bir adet ana toplama alanı bulunuyor. Organize sanayi bölgesinde yer alan bina altyapısı hazır bir konumda kurulmuş olup, doğaya zarar vermeden çalışan ve ziyaretçilere hizmet verebiliyor. Ulaşım için Aromsa tarafından çalışanlarına servis hizmeti sunulması, belediye otobüs hatlarına yakın olması ve proje alanında bisiklet park yeri olması ile bireysel araç kullanımının azaltılması hedeflendi. Aynı zamanda elektrikli araç şarj istasyonlarının bulunmasıyla da karbon salınımının azaltılmasına teşvik ediliyor. 
 
Peyzaj çalışmalarında bitki çeşitliliğine ve yerel bitki kullanımına dikkat edilirken, verimli sulama sistemleri tercih edildi. Aromsa arazisinin tümünde yağmur suyu yönetimi sağlanmış olup, buradan kazanılan su ile peyzaj sulamasının tamamı karşılanıyor. Projede ısı adası oluşumunu asgari seviyelere indirmek amacıyla malzeme seçimlerine öncelik verilirken, çalışanlar ve ziyaretçiler için görsel konforu arttıracak peyzaj ve gezilebilir çatı alanları oluşturuldu. 
 
Aromsa hakkında 
1982 yılında kurulan Türkiye’nin ilk aroma ve sos üreticisi olan Aromsa, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 fabrika, Ar-Ge Merkezi, Almanya’da 2 fabrika ve pek çok ülkede ofisleri ile global ölçekte faaliyetlerini sürdürüyor. Teknolojiyi doğal hammaddeler ile birleştirerek tasarladığı ürünleri arasında başta çok geniş bir aroma portföyü olmak üzere; sos, şurup ve meyve preparatları, ekstraktlar, karamelize şeker, karamel renklendirici, meyve tozları, enzim modifiye süt ürünleri ve baharat karışımları yer alıyor.