Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
GEMMA, gıda sanayinin hammadde ihtiyacını üretimle karşılayacak

Doğal gıda renklendiricileri, gıda aromaları ve yenilebilir kaplamalar alanlarında güçlü ve sürekli geliştirilen bir Ar&Ge altyapısına sahip olduklarını belirten Gemma Gıda ve Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Engin Çelebi, “Bursa’da kurmuş olduğumuz ekstraksiyon ünitemizle ithal ettiğimiz birçok hammaddeyi kendi bünyemizde üretme yolundayız. Hem istihdamı artıracağız hem de çiftçimizi desteklemiş olacağız” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 




Gemma fabrikaEngin Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Kendi halinde bir ailenin 3 çocuğundan ilki olarak İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimlerimi İstanbul’da tamamladım. Sonrasında lisans eğitimim için Londra’ya gittim. Eğitimim bittikten sonra bir süre Londra da yine gıda sektörü üzerine iş hayatımı sürdürdüm. 2006 yılında temelli olarak Türkiye’ye geri dönüş yaptım. 2007 yılında Ar&Ge çalışmalarıma öncelik vererek Gemma Gıda ve Kimya’nın temellerini oluşturmaya başladım. 
 
“FİRMA OLARAK DOĞADAN İLHAM ALIYORUZ”
Doğal gıda renklendiricileri, gıda aromaları ve yenilebilir kaplamalar alanlarında güçlü bir Ar&Ge altyapısına sahip olan Gemma Gıda’yı tanıtarak çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Ürünleriniz, yıllık üretim kapasiteniz, üretim tesisiniz ve istihdamınızdan bahsedebilir misiniz?
2000’li yılların başlarında gıda sektörüne yönelik Ar&Ge çalışmaları yaparak başlamıştık. Bu süreçte amonyum sülfit karamel üretimiyle ilk üretim deneyimimizi gerçekleştirdik. İlk fabrikamızı 2010 yılında İstanbul’da kurduk. Artan talepler, yeni yatırımlarımız, büyüme hedeflerimiz ve yeni katılan çalışanlarımızla daha geniş bir alana geçmek için 2020 yılının başında Kocaeli’nde yer alan KOBİ OSB Dilovası’ndaki 1500 metrekare olan yeni fabrikamıza taşındık. Gemma kelimesi, “mücevher” ve “en parlak yıldız” anlamına gelmektedir. Firmamızın temellerinde önemli bir yeri olan doğa bizim en değerli mücevherimizdir. Doğadan ilham alan firmamız, sürdürülebilir yeniliklerle doğal olana duyulan istek ve beklentiler doğrultusunda yatırımlarını artırmaktadır. 
 
Doğal gıda boyaları, gıda aromaları ve yenilebilir kaplamalar temel ürünlerimizdir. Dilovası’ndaki fabrikamızda bu ürünlerimiz üretilmekte. Ayrıca 2021 yılında Bursa’da 5 bin metrekare alana kurduğumuz ve yavaş yavaş faaliyete geçireceğimiz yeni bir ekstraksiyon tesisimizi bünyemize dahil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. 
 
Engin Ã�elebi“GIDA SEKTÖRÜNÜN TAMAMINA HİZMET VERİYORUZ"
Portföyünüzde yer alan ürünleriniz gıda endüstrisinde hangi sektörlerde kullanılıyor? 
Ürettiğimiz ürünler gıda sektörünün geneline yöneliktir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, içecek, çikolata ve şekerleme, bisküvi, dondurma, kuruyemiş başta olmak üzere tüm gıda sektörüne ürünlerimizi tedarik etmekteyiz. Ayrıca ilaç, kozmetik ve yem sektörüne de hizmet vermekteyiz. Yerli üretici olarak bizlerle yaptıkları iş birlikleri için büyük mutluluk duyuyoruz. 
 
“İTHAL ETTİĞİMİZ HAMMADDEYİ KENDİ BÜNYEMİZDE ÜRETECEĞİZ" 
Üretiminiz için gerekli hammaddeyi nerelerden tedarik ediyorsunuz? Son günlerde döviz kurlarında yaşanan hızlı artışlar başta hammadde tedarik süreçleriniz olmak üzere üretiminizi nasıl etkiliyor? Bu aşamada nasıl bir strateji izlemeyi planlıyorsunuz?
Genel olarak hammaddelerimizi Çin ve Hindistan’dan temin ediyoruz. Bursa’da kurmuş olduğumuz ekstraksiyon ünitemizle ithal ettiğimiz birçok hammaddeyi kendi bünyemizde de üretme yolundayız. Bu tesisi kurmamızdaki en büyük amacımız ithal ettiğimiz hammaddeleri ülkemiz topraklarında yetiştirdiğimiz ürünlerle kendi tesislerimizde üretmek. Sürdürebilirlik bizim için çok önemli ve bu kapsamda hem istihdamı artıracağız hem de çiftçimizi desteklemiş olacağız. İthalatımızı azaltıp, ihracatı artırarak döviz girdi dengesini sağlamak en önemli stratejilerimizin başında yer almaktadır. 
 
Mart 2020’de ülkemizde görülmeye başlayan Covid-19 pandemisi sürecinde şirket olarak üretim süreçlerinizde bir aksama yaşandı mı? Bu hassas dönemde nasıl bir yol haritası izlediniz?
Bünyemiz kapsamında Amerika ortaklı CleanSmart firmamızda doğal antimikrobiyal üretimine başladık. İşletmemiz ve personelimizde aktif ve sürekli kullanımıyla süreci minimum zayiatla atlatıyoruz. Tesislerimiz ve ofislerimiz düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. Maske kullanımı ve aşı olunması için yetkili ekibimiz tarafından sürekli bilgilendirme yapılmaktadır. Ayrıca dışarıdan gelen ziyaretlerimiz için de Covid-19 kapsamındaki tüm önlemler alınmaktadır. 
 
“İHRACATA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Gemma Gıda olarak kaç ülkeye ne kadarlık ihracat yapıyorsunuz, ihracatta etkili olduğunuz pazarlar ve bu yıl sonu hedefinizden bahseder misiniz? 
İhracatlarımızı yoğunlukla Balkanlar, Türki Cumhuriyetleri ve Rusya Federasyonu başta olmak üzere; Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerine yapmaktayız. İhracatımız toplam ciromuzun %20’sini oluşturmaktadır. 2022 yılı şirket hedeflerimizden biri de ihracat tarafımıza daha fazla yoğunluk vererek mevcut payımızı %50’lere çıkarmak. Ekstraksiyon tesisimizde üreteceğimiz hammaddelerle de bu hedefimizi besleyeceğimizi biliyoruz.
 
Gemma gıda boyaları“DOĞAL GIDA BOYALARINA TALEP ARTIYOR”
Doğal renklendiriciler ve aroma verici ürünlerde dünyada öne çıkan trendler nelerdir?
Genç ve giderek zenginleşen bir nüfusa sahip olması Türkiye'nin organik gıda algısını değiştiriyor. Ayrıca tüketiciler, Covid-19'un ardından sağlığa artan odaklanma nedeniyle daha fazla temiz etiket beslenme modellerini benimsedi. 2020 yılında ambalajlı organik ve doğal gıda satışlarının %30 arttığı görülüyor. Organik gıdaları daha çekici kılmak için de aktif olarak doğal gıda renkleri yoğun olarak kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da doğal gıda boyalarına olan talebin daha fazla artmasını bekliyoruz. Bizim de yıllardır üzerinde çalıştığımız ancak son yıllarda pazar payında kayda değer bir yere gelen fonksiyonel gıdalar büyüme trendlerinin başında gelmektedir. Bu kapsamda firmamızda curcumin, spirulina, antosiyanin gibi ürünler üretilmektedir. Gün geçtikçe bu doğal hammaddelere talep artmakta özellikle de fonksiyonel gıda bileşenlerinde kullanılmaktadır. Global pazara da baktığımızda bu çeşitlerde ciddi büyüme taleplerini gözlemliyoruz. Tahminlere göre 2027’ye kadar en fazla büyüme karmin (%9,2) ve spirulinada (,2) olacak. Karmin muadili olabilecek helal bir kırmızı hala en çok aranılan doğal renklendirici. Dolayısıyla gelecek yıllarda doğal kırmızılar, doğal maviler pazar payında önemli bir yere sahip olacaktır. Ayrıca gıda kodeksinde yer alabilecek endemik bitkilerden elde edeceğimiz pigmentlerin de Ar&Ge ve ürün geliştirme çalışmalarını yoğun bir şekilde ilerletmekteyiz. 
 
Kısa ve uzun vadede firmanızın hedefleri nelerdir, ajandanızda yer alan yeni projelerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?
Hedeflerimizi belirlerken verimlilik ve kalitemizi artırarak, pazar payımızı yeni ürün çeşitlerimizle genişletip, sektördeki varlığımızı daha iyi seviyelere ulaştırmayı amaçlamaktayız. Ekstraksiyon tesisimizi tamamen faaliyete geçirdikten sonra kara havuç, paprika, beta karoten, pancar, lutein, likopen ve aspir çiçeği ekstraktlarında Avrupa ve Amerika pazarında yer almak istiyoruz. Dolayısıyla istihdamı artırmak, ithalatı minimum seviyeye düşürerek ihracat payımızı yükseltmek ve ülkemizi yerli üretici olarak başarılı bir şekilde dünya pazarında temsil etmek en önemli hedeflerimizdir.
 
“CİROMUZUN %25’ini AR&GE’YE AYIRIYORUZ”
Gemma Gıda ve Kimya’nın başlıca felsefelerini; modern gelişmeleri takip ederek, müşterilerimize Türkiye şartlarına uygun, global dünyanın standartlarında ürünler geliştirmek ve sürdürülebilirliklerini sağlamak olarak açıklayan Engin Çelebi, “Doğal gıda renklendiricileri, gıda aromaları ve yenilebilir kaplamalar alanlarında güçlü ve sürekli geliştirilen bir Ar&Ge altyapısına sahibiz. Yıllık ciromuzun %20-25’lik payını Ar&Ge çalışmalarımıza ve yatırımlarımıza ayırıyoruz. Sektöründe uzman Ar&Ge ekibimizle yeni trendleri yakından takip edip, müşterilerimize inovatif çalışmalar sunuyoruz. Nihai tüketicinin tercihlerini, değişimlerini ve taleplerini mercek altına alıp, müşterilerimize yenilikçi önerilerimizi sunuyoruz. Ayrıca müşterilerimizin ürün geliştirme süreçlerinde de aktif olarak rol alıyoruz” diye konuşuyor.