Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Döhler yeni yatırımını tamamladı: Ekstraksiyonla doğal renk maddesi üretimi

Dört fabrikası ve Ar-Ge merkezi ile Türkiye’de faaliyetlerini yürüten Döhler Group, 2018 yılı içerisinde “ekstraksiyonla doğal renk maddesi üretimi” yatırımını tamamlayarak siyah havuç, kırmızı pancar ve aspir çiçeği gibi yerli hammaddelerden ürettiği yüksek katma değerli doğal renk maddelerini tüm dünya pazarlarına sunmaya başladı.




DöhlerEkstraksiyonla doğal renk maddesi üretimi yatırımı ve sektörde farklılaştıkları ürün grupları hakkında Döhler Türkiye Gıda Grubu Satış Lideri Onur Kara ile görüştük. Döhler’in gıda ve içecek endüstrisi için teknoloji odaklı doğal bileşenlerin, içerik sistemlerinin ve bütünleşmiş çözümlerin dünya çapında üreticisi, pazarlayıcısı ve sağlayıcılarından biri olduğunu belirten Onur Kara, geniş ürün portföyü ile yenilikçi gıda ve içecek uygulamalarıyla sektör için en uygun çözümleri sunduklarını ve ayrıca Döhler Grubu’nun temel çalışma prensibinin, beslenme alışkanlıklarının yanı sıra, artan nüfus ve değişkenlik gösteren tüketici ihtiyaçlarına bağlı olarak yeni eğilimleri belirlemek, araştırma-geliştirme çalışmaları ile elde ettiği sonuçları ürüne çevirerek endüstriye yeni ürünler kazandırmak olduğunu belirtti.  
 
Onur Kara sözlerini şöyle sürdürüyor: “Döhler tüketicilerin doğal ürünlere olan taleplerini tüm ürün gruplarında karşılayabilmek adına doğal renklendirici üretimine odaklanmış ve bunun sonucu olarak Türkiye’de doğal gıda renklendiricileri üretimi konusunda 2018 yılında ‘ekstraksiyonla doğal renk maddesi üretimi’ yatırımını tamamlamıştır. Bu yatırımla Döhler Türkiye özellikle siyah havuç, kırmızı pancar ve aspir çiçeği gibi yerli ham maddelerden katma değeri yüksek doğal renk ekstraktları eldesi ile uluslararası markette önemli bir pazar payına ulaşmış, ülkemizde tarladan son ürüne betanin, antosiyanin ve aspir ekstraktı üretimi yapan tek firma olma özelliğini kazanmıştır. Ayrıca yürütülen sözleşmeli tarım uygulamalarıyla hem üreticilere destek hem de sürdürülebilir ham madde tedariği sağlanabilmektedir. Yüksek saflıkta, sıvı ve toz formda üretilen ürünler ile düşük dozajlarda yüksek stabiliteli renklendirme gücü sağlanabilmektedir.
 
Siyah havuçtan elde edilen renk konsantreleri antosiyanin adı verilen doğal renk pigmentleri açısından zengindir. Antosiyaninler özellikle düşük pH (2,0-4,0) değerine sahip ürünlerde parlak kımızı renk vermekte ve yapay renklendiricilere güçlü bir alternatif oluşturmaktadır. Gösterdikleri yüksek sıcaklık, pH ve ışık stabiliteleri nedeniyle antosiyaninler son yıllarda özelikle içecek ve gıda endüstrisi tarafından doğal renklendirici olarak tercih edilmektedir. Kırmızı pancarda bulunan doğal renk pigmentleri (betanin) ise nötral pH değerlerinde verdiği pembe-kırmızı renk ile bilinmektedir. Isıl stabiliteleri düşük olmasına rağmen süt ve et endüstrisi tarafından doğal renklendirici olarak kullanılmaktadırlar. Siyah havuç ve kırmızı pancar renk konsantreleri Avrupa Birliği regülasyonlarında sebze suyu konsantresi olarak tanımlanmakta ve “clean label” olarak gıda renklendiricisi olarak kullanılabilmektedir.” 
 
Onur Kara“KURUTMA TEKNOLOJİSİ İLE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ”
Sektörde aynı kulvarda yarışan diğer üreticilere göre sıvı olarak ürettiği ürünlerin tamamına yakınını kurutulmuş olarak da üretme kapasitesine sahip olan Döhler’in, freeze drying, spray drying, vacuum belt drying ve roller drying teknolojileri ile üretilen kurutulmuş meyve, sebze ve kurutulmuş bileşen sistemleri portföyüyle, yenilikçi uygulamalara ürün tedariki sağladığını anlatan Onur Kara, “Bu ürünler hem yerli hem de global sektör üreticileri tarafından çikolatadan şekerlemeye, kahvaltılık gevrekten çorbaya, unlu mamullerden içeceklere kadar pek çok ürünün bileşiminde tercih edilmektedir. Kurutulmuş ürünlerimizden bazılarını;   
 
Meyve ve granülleri:
Bütün meyve, parçacık meyve ve dilim meyve
Yüzde yüz meyve tozları
Taşıyıcılı meyve tozları
Meyve suyu tozları
Yüzde yüz meyve granülleri
Taşıyıcılı meyve granülleri
Özel granüller (çikolata ve kahve çeşitleri karamel vb.),
 
Fırıncılık ürünleri:
Bağlayıcı sistemler
Miksler 
Stabilizatör miksler
Dolgular
Tatlı miksleri olarak özetleyebiliriz” diyor.
 
“UZMANLAŞTIĞIMIZ DİĞER BİR ÜRÜN GRUBUMUZ DA COMPOUNDLAR”
Gazlı-gazsız içecekler, meyveli yoğurtlar, soslar, kekler, dondurma gibi tüm ürünlere yönelik özel reçete çözümleri ile müşterilerine hizmet verdiklerini ifade eden Onur Kara, compounding prosesi sayesinde en az iki farklı ham maddeden tüm reçete bileşenlerine kadar tüm girdilerin, homojen ve stabil bir yapıda bir araya getirildiğini ve tek bir ham madde olarak endüstrinin kullanımına sunulduğunu belirtiyor. Kara, “Üretimde tüm maddeleri ayrı ayrı kullanmak yerine compound olarak tek bir ham madde kullanmak; nakliye, depolama, üretim, zaman ve maliyetlerde ciddi bir verimlilik sağlamakta ve aynı zamanda son üründe standardizasyon ve optimize edilmiş bir prosesle çalışma imkânı sunmaktadır. Compound kullanımıyla birlikte AR-GE, pazarlama ve know-how desteği, satın alma süreçlerinin sadeleşmesi, kalite risklerinin minimize edilmesi, gıda güvenliğinin girdi ham maddeler için garanti altına alınması ve ürün hazırlamayla kaybolan süreden daha çok asıl ürün üretimine odaklanabilme imkanı sağlaması, kazanımların ve verimliliğin kısa bir özetidir” ifadelerini kullanıyor.