Gelişen dünya içinde ve gelişen sektörlerin içinde son 10 senedir çok önemli bir sektör ambalaj sanayisi olmuştur. İnsanların hijyene ve kaliteye önem vermesi ile ambalaj sektörü lider konuma gelmiştir.
Gıda sektörünün gerçekleştirdiği büyük atılımın teknolojiye yapılan yatırımlardan kaynaklandığını belirten İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı C.Tanıl Küçük, “Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, patent başvuruları içinde en yüksek oran yüzde 27,03 ile makine sektörüne ait. Bütün bu veriler, gıda ve ambalaj makinelerini de içeren makine imalat sektörünün yeni teknoloji arayışı içinde Ar-Ge odaklı bir sektör olduğuna işaret ediyor” dedi.
Gıda ve ambalaj makinaları sektörünün, hassasiyetle üzerinde durdukları sektörlerin başında geldiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, “Makina sektörü olmadan sanayileşmeden bahsetmek söz konusu değil. Günümüzde gıda ürünlerinin üretiminde, gıda makine ve ekipmanları tarafından gerçekleştirildiği gerçeği bizlere, sektörün dikkatli bir biçimde takibinin ne kadar gerekli olduğunu her zaman hatırlatıyor” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada gıda riskinin arttığını, çoğu ülkenin tarımdaki üretim artışlarının nüfus artışlarını bile karşılayamadığını belirterek, “1999-2001 ortalamasına göre 2009 yılında 181 ülkeden 82"sinin tarım üretim artışı nüfus artışlarının altında kaldı, 4 ülkeninki değişmedi” dedi.
Fırında pişirme gıda ürünlerinin tüketime hazırlanmasında ve sunulmasında sıklıkla kullanılan bir pişirme yöntemidir. Bu çalışmada, doğal ve zorlamalı konveksiyonlu fırınlarda 3 farklı sıcaklıkta (165, 180, 195oC) pişirilen kurabiyelerin sertlik ve kırılganlık değerleri pişirme süresine bağlı olarak doku ölçer cihaz (TA.XT2plus) ile belirlenmiştir. Farklı koşullarda pişirilen kurabiyelerin pişirme süresi boyunca nem profilleri çıkarılmış, ayrıca pişirme süresine bağlı olarak su aktivitesi ve renk değerleri belirlenmiştir.