Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Aromsa’nın başarısı güçlü laboratuvar altyapısında

Türkiye’nin önde gelen aroma verici üreticisi Aromsa, güçlü ve yüksek teknolojiye sahip AR-GE’si ve laboratuvarlar altyapısından aldığı destekle gıda sanayine yönelik inovatif çözümler geliştiriyor. 
 




Aromsa laboratuvarTürkiye’nin tek yerli, yüksek üretim kapasitesine sahip aroma verici üreticisi olan Aromsa, kuruluş tarihi olan 1982 yılından beri AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyor. Çağı yakalamaktan çok çağın önüne geçmek isteyen firma, AR-GE’ye büyük yatırımlar yaparak, sürekli gelişmeye ve yenilenmeye devam ederek bugünkü konuma ulaştı. Firmanın bünyesindeki Enstrümantal Analiz Laboratuvarı’nda, günün koşullarının üzerinde yeni aroma verici kreasyonlarına ışık tutabilen modern ve büyük yatırımlar gerektiren kromatografi ağırlıklı cihazlar bulunuyor. 
 
YÜKSEK TEKNOLOJİLİ CİHAZLAR
Bunların başında gaz kromatografisi cihazları (GC) ile yüksek-performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) cihazları geliyor. Bu iki kromatografi tipinde, yapılacak analizin gerekliliğine uygun olarak kütle detektörü (MS) her iki kromatografik cihaza eklenebileceği gibi, Alev İyonizasyon Dedektörü (FID) sadece gaz kromatografiye, Diyot Array Dedektörü (DAD), Refraktif İndeks Dedektörü (RI) gibi dedektörler de yüksek-performanslı sıvı kromatografisinde sıklıkla kullanılıyor. GC-MS cihazları aroma verici analizleri diğer bir deyişle uçucu bileşen analizleri ve buna ilave olarak uçucu yağ analizleri yapılabilirken, HPLC ile de yine AR-GE çalışmaları destekleniyor. Bu cihaz organik asit, karbonhidrat, tatlandırıcı, renklendirici, amino asit gibi analizlerin yapılmasına olanak sağlıyor.
 
AROMA VERİCİLERLE İLGİLİ GELİŞMİŞ ANALİZLER
Aroma vericilerinde esas olan iki olgunun koku ve tat olduğunu belirten Aromsa A.Ş. Enstrümantal Analiz Uzmanı Nuray Doğan, aroma vericinin kullanıldığı gıda uygulamalarına göre bu iki olgunun farklılık gösterebildiği gibi, aroma verici içeren ürünleri tüketen kişiler arasında da farklılık yaratabildiğine dikkat çekti. Bu farklılığı saptamak, müşteri isteklerine daha iyi cevap vermek, AR-GE çalışmalarına destek olmak amacıyla yine son dönemde ‘in vivo’ analizlerin de yapılabildiğini belirten Doğan, “In vivo analizler, gıda ağıza alınıp çiğnenirken ve yutulurken, özel bir düzenek yardımıyla tüplere burundan nefes verilerek toplanan numunelerin GC-MS cihazlarında analiz edilmesi şeklinde yapılır. Son dönemde laboratuvara katılan ‘elektronik burun’ cihazlarıyla ise mevcut aroma vericileri gruplandırma ve AR-GE data bankası oluşturma işlemi de başlatılmıştır. Elektronik burun cihazı ile daha kısa sürede analizler gerçekleştirilmekte ve cihazda bulunan çok değişkenli istatistik programlar sayesinde detaylı karakter analizi ile sınıflandırma yapılabilmektedir” dedi. 
 
DİĞER LABORATUVARLARIMIZA DA DESTEK VERİYORUZ
Aromsa’nın sürekli yenilenme ve ilerleme politikasına uygun olarak Enstrümantal Analiz Laboratuvarı’nın da devamlı olarak yenilendiğine dikkat çeken Nuray Doğan, Statik headspace-Dinamik headspace-SPME ve Stir bar gibi çok ileri numune hazırlama ve enjeksiyon teknikleri kullanılarak doğal ürünlerin analizlerinin yapılabildiğini anlattı. Doğal ürünlerin yanında aroma vericilerin kullanıldığı çeşitli gıda örneklerinde de analizler yapılabildiğini kaydeden Doğan, “Genel olarak Enstrümantal Analiz Laboratuvarı, AR-GE bölümlerine destek vermenin yanında firma bünyesinde bulunan tüm kalite kontrol laboratuvarlarına ve organik sentez laboratuvarına da hizmet veriyor” diyerek sözlerini tamamladı.