Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Katkı maddeleri ve bileşenlerinin gıda sanayindeki rolü

Aromsa A.Ş. Yasal İşler Departmanı
 




Aromsa fotoGıda katkı maddeleri, besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya ilave edilmesi sonucu kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir. Ülkemizde gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerine ilişkin usul ve esaslar “Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” ile düzenlenmektedir.
 
Sağlıklı Gıda Üretiminin Güvencesi
Gelişen teknoloji üretim tekniklerini de değiştiriyor. İnsanların yaşam tarzlarının da değişmesiyle birlikte tüketici tercihleri artıyor ve farklılaşıyor. Bu durum, gıda sektöründe değişiklikleri tetiklemiş, daha çeşitli, daha kaliteli, daha uzun raf ömrüne sahip ve daha sağlıklı ürünlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Söz konusu gıda katkı maddeleri ve gıda bileşenleri bu aşamada öncül niteliktedir. Tüketicilerin E kodlu bileşenlerle ilgili endişeleri sık sık gündeme gelmekte ve tartışma konusu yaratmaktadır. E kodlu bileşenler; zararlarının aksine, izin verilen miktarlarda kullanılmaları durumunda oldukça güvenli olan ürünlerdir. Gözlerimizi doğaya çevirdiğimizde, gıda maddelerinin aslında pek çok katkı maddesini doğal olarak yapısında bulundurduğunu görmekteyiz.
 
Gıdalarda bir bileşen olarak kullanılan aroma vericiler; özellikle gıdalara belirli bir koku ve tadı kazandırmak, gıdaların sahip olduğu koku ve tadı kuvvetlendirmek ya da geliştirmek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Aynı zamanda aroma vericiler; gıda ve ilaç endüstrilerinde son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek amacıyla da kullanılmaktadır. AB ve TGK Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’ne göre aroma verici; “Olduğu haliyle tüketilmesi amaçlanmayan, tat ve/veya koku vermek veya değiştirmek amacıyla gıdalara eklenen aroma verici maddeler, aroma verici preparatlar, ısıl işlem aroma vericileri, tütsü aroma vericileri, aroma öncülleri veya diğer aroma vericiler ya da bunların karışımlarından yapılan veya oluşan ürün” olarak tanımlanmaktadır. Tarihte aroma verici maddelerin ilk kullanımı baharatların koruyucu amaçla etlere katılmasıyla başlamıştır. Orta Çağ’da ise çeşitli yabani otlar lezzet verici amaçla gıdalarda kullanılmıştır. Zaman içerisinde gelişen teknolojiyle, gıda endüstrisi de gelişmiş, küçük işletmeler yerini büyük işletmelere bırakmış ve aroma vericilere duyulan gereksinim artmıştır. Günümüzde, gelişmiş üretim teknikleri kullanılarak çok çeşitli aromaların üretilmesi sağlanmaktadır. 
 
Aroma ve AR-GE
Aroma endüstrisinde faaliyet göstermek, ekstrakte edilen maddenin botanik biliminin büyüleyici dünyasına, aromatik bileşenlerin karmaşık kimyasına ve insanın duyusal sistemine adım atmak demektir. Aroma endüstrisinin gelişmesinde en önemli etken AR-GE çalışmalarıdır. Bir aroma firması değişen yeni teknolojilere ayak uydurmak adına, doğal kaynaklara zarar vermeden, yeni aroma materyallerine ulaşarak, yeni formüllerin üretilmesini ve sürdürülebilirliğinin sağlaması için sürekli araştırmalar yapmalıdır. Bu yüzden, 2013 tarihinde AR-GE Merkezi olmaya hak  kazanan Aromsa’da AR-GE; AR-GE Tatlı, AR-GE Tuzlu ve AR-GE Sos bölümlerinde, Organik Sentez, Ekstraksiyon, Analiz Laboratuvarı, Duyusal Analiz, Uygulama Tatlı, Uygulama İçecek ve Yeni Teknolojiler ve Yatırımlar gibi spesifik bölümlere ayrılmış ve her bir formülasyon bu zengin AR-GE mutfaklarında araştırılmakta, test edilmekte ve oluşturulmaktadır. Aromsa, gıda aroma vericileri, sosları ve katkı maddeleri üretiminde Türkiye’nin yurtiçi ve yurtdışında söz sahibi bir kuruluşu olarak, iş ortaklarının isteklerini her defasında, zamanında istenilen özelliklere ve gıda güvenliği yönetim sistemi gerekliliklerine uygun olarak karşılamaktadır. 
 
Aromsa olarak ürünlerimiz, tasarım, geliştirme ve üretim aşamalarında Türk Gıda Kodeksi, AB ve istenildiğinde ürünlerimizin kullanıldığı ülkelerin yerel yasal düzenlemelerine ve iş ortaklarımızın gıda güvenliği isteklerine uygun, yüksek verimlilikle üretilmektedir. Oluşturulan formülasyonların, regülasyon departmanı tarafından yasal uygunluk durumları incelenmekte, kullanılacağı gıda maddesi ile ilişkili yasal zorunlulukların takibi yapılmaktadır. Ayrıca, Avrupa ve Türkiye’deki çeşitli dernek ve kuruluşlara üyeliklerimizle, gıda ve aroma ile ilgili yasal düzenlemelerin yakından takip edilip, gerekli aksiyonların Aromsa’da alınması sağlanmaktadır.
 
Amatör Ruhla Profesyonel Hizmet
Aromsa olarak üretmiş olduğumuz aroma vericiler, karamelize şekerler, karamel renklendiriciler, sos ve meyve preparatları ve doğal ekstraktlar gibi ürün gruplarımız ile tuzlu, şekerli, sütlü, fırıncılık, tütün ürünleri, içecekler, hayvan yemleri ve ilaç ve ağız bakım ürünleri sektörlerine hizmet veriyoruz. Bu hizmetleri verirken, her zaman amatör ruhla profesyonel hizmet politikamıza uygun olarak 1982’den beri müşteri memnuniyetini her şeyden önde tutmaktayız. Gıda üreticilerinin ilk tercihleri arasında olmamızın sebebini zengin ürün çeşitliliğimiz, müşterilerimize sağladığımız teknik destek ve “Kalite ve Gıda Güvenliğinin Herkesin İşi Olduğu” ilkesini kuruluşumuzun her biriminde benimsemiş olmamız olarak gösterebiliriz.