Buğday Derneği’nin Türkiye’de güvenli ve zehirsiz gıdanın yaygınlaşması için gösterdiği çabaların sonucu olarak 2006 yılında Şişli Belediyesi işbirliğinde açılan, Şişli Yüzde 100 Ekolojik Pazar 15. yılını kutladı.
Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri kuruluşlarından Teksüt, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşları (2020) sıralamasında 5 sıra yükselerek, 410’uncu sırada yer aldı. Firma bu yıl ciroda yüzde 15 artış hedefliyor.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Barilla’nın makarnayı sevginin ifadesi olarak konumlandırdığı yeni reklam kampanyası yayına girdi. Yeni iletişim kampanyası kapsamında dünyanın dört bir yanında yayınlanan reklam filmlerinde sevgisini kelimelere dökmek yerine bir tabak makarna hazırlayarak ifade eden, hayatın içinden karakterlerin kalpleri ısıtan hikayeleri anlatılıyor.
Dünyanın kekiğini Türkiye üretiyor. Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan ve pandemiyle birlikte önemi bir kez daha anlaşılan kekiğin Dünya üretiminin yüzde 80’lik kısmını Türkiye karşılıyor.
Kanatlı sektörü ihracatta rekora kanatlandı. 2020 yılının Ocak – Mayıs döneminde 347 milyon dolar dövizi ülkemize kazandıran Kanatlı sektörü, 2021 yılının ilk beş aylık döneminde ihracatını yüzde 27’lik artışla 440 milyon 778 bin dolara taşıdı. Yumurta sektörü 5 aylık dönemde damızlık yumurtaya özellikle Rusya, Irak ve Türki Cumhuriyetlerden gelen taleple ihracatını yüzde 63’lük artışla 93 milyon dolardan, 151,4 milyon dolara çıkardı. Türkiye’nin Rusya’ya yumurta ihracatı 14 kat artış gösterdi. Kanatlı sektörü, 2021 yılı sonunda ihracatta 1 milyar dolar barajını geçmeyi hedefliyor.
Emre Eldener
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği - UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye’de kendi markası altında kültür balıklarına raflarında yer veren ilk ve tek marka olan Metro Türkiye, bu alanda öncü projelere imza atmaya devam ediyor. Metro Türkiye’nin öncülüğünde, iş ortakları Hatko Su Ürünleri ve Skretting’in katkılarıyla hayata geçirilen ”Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesinde Türkiye’de endüstriyel boyutta ilk kez levrek ve çipuranın yetiştiriciliğinde alg yağı içeren yem kullanılıyor. Bu uygulama ayrıca dünyada da öncü uygulamalar arasında yer alma özelliğine sahip. Bu özel yem sayesinde 150 ton üretim hedeflenen projede, 180 ton deniz balığı da kurtarılmış olacak. Bu, 30 bin kişinin yıllık balık ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.
Türk-İş'in yaptığı Haziran 2021 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 865 TL, yoksulluk sınırı ise 9 bin 332 TL oldu.
2020 yılında pandemi nedeniyle süt ve süt ürünleri ihracatında bir önceki yıla göre miktar olarak ,5, cari olarak %5,6 daralma yaşandı. Süt ve süt ürünleri dış ticaret verileri incelendiğinde, 2020 yılında 182 bin ton karşılığı 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiği görülüyor. İhracatta 2020’deki düşüş, salgının ilk dalgasında uluslararası ticarette gümrüklerdeki karşılıklı karantina koşulları ve lojistik aksamalardan kaynaklandı. Sektör temsilcileri aşılama çalışmalarına bağlı olarak pandeminin kontrol alınması durumunda, 2021’in ikinci yarısından umutlu olduklarını belirtiyorlar. /
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Gastronomi turizmi ve ağırlama sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren etkinlik FSummit, 23-24 Haziran’da Antalya’da düzenlendi. Ağırlama sektörünün 360 derece ele alındığı etkinliğin ilk gününde BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, Sözen Grup Genel Müdürü Gökmen Sözen’in sorularını yanıtladı. BTA’nın sevilen konseptlerinin misafir karşılama ve uğurlama başarılarına dair konuşan Cesur, “Havalimanları Türkiye’nin dünyaya açılan kapıları. Yolcuların her biri misafirimiz. Biz burada farklı kültürlerin ortak damak tadını oluşturuyoruz” dedi.