Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

Ebru Akdağ: "Bitkisel beslenme yeni bir trend değil, aslında özümüze dönüştür"



Bitkisel gıdaların Türkiye için yeni bir trend değil, aksine tarihsel bir bağlamda özüne dönüş olduğunu belirten Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Mezopotamya'ya kadar uzanan bir geçmişi olan bitkisel beslenme, modern tüketici talepleriyle uyumlu bir şekilde yeniden önem kazanıyor. Düşünsenize, muhtemelen ilk vegan köfteyi (mercimek köfte) yapan biziz” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Mart - Nisan 2024 sayısında yayımlandı.

Almanya'nın en önemli franchise fuarı FEX 2024 için geri sayım başladı



Almanya’nın iönde gelen franchise fuarlarından Franchise Expo Germany (FEX) 2024 için geri sayım başladı. Hem franchise veren firmalar hem de kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimciler için önemli fırsatlar ve iş görüşmelerine ev sahipliği yapacak fuar 7-9 Kasım 2024 tarihleri arasında Frankfurt'ta gerçekleşecek.

Edis, NESCAFÉ Xpress'in yeni reklam yüzü oldu



Yaz mevsimini sürprizlerle karşılayan NESCAFÉ Xpress’in yeni reklam yüzü Edis, eğlence dolu reklam filminde izleyenlere “Kim Tutar Seni Kazan!” diyor. 

Petek Ataman: “Yasa dışı ekonomik kazanç uğruna tüketici kasıtlı olarak aldatılıyor”



Gıda Güvenliği Derneği tarafından düzenlenerek, ülkemizden ve dünyadan gıda sektörünün paydaşlarını ve bilim insanlarını bir araya getiren “8. Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi” 9 Mayıs 2024 Perşembe günü İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. Gıdada taklit ve tağşiş konularının ele alınacağı kongrenin koordinatörlüğünü yapan Gıda Mühendisi Petek Ataman,  gıda hilesi yapan firmaların ya da kişilerin haksız kazanç sağlarken, tüketicilerin de kandırılarak bir anlamda hırsızlığa maruz kaldığına dikkat çekti.

Muratbey’in ihracat performansı ödüllendirildi



Türkiye’nin sevilen peynir markalarından Muratbey, 2023 yılında en çok ihracat yapan şirketler arasında yer alarak ödüllendirildi. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Ar-Ge çalışmalarımız sonucu geliştirdiğimiz özel peynirlerle birlikte 300’ü aşkın ürün çeşidini Avrupa Birliği, Ortadoğu ülkeleri, ABD ve Türki Cumhuriyetler ağırlıklı olmak üzere 5 kıtaya ihraç ediyoruz. Bu pazarlarda istikrarlı olarak büyümeye de devam ediyoruz” dedi.

Aylin Kalafatoğlu: "Köylerde genç nüfus azalıyor, tarım sektörü alarm veriyor"



Ülke ekonomisi için hayati öneme sahip olan tarım sektörü son yıllarda karşılaştığı eleman sorunuyla mücadele ediyor. Köylerde yaşayan genç ve yaşlı nüfusun yaş grupları incelendiğinde 65 yaş ve üstü nüfusun 1 milyonu aştığına dikkat çeken Dr. Aronia Kurucusu Agronomist Aylin Kalafatoğlu, “Köylerde genç nüfusun azalması tarım sektöründe iş gücü eksikliğini artırıyor. Sektörde çalışan eleman sayısının azalması, hasat edilemeyen ürünlerin artmasına ve milli servet zararına yol açıyor. Bu durum da dolayısıyla üretim ve tüketim dengesini bozarak sofralara ulaşana kadar ürünlerin fiyatının artmasına neden oluyor” dedi.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu oldu



Simit fiyat tarifelerinde Ticaret Bakanlığı'nın görüşünün alınması zorunlu hale getirildi. Böylece ekmek fiyat tarifelerindeki sistem simit tarifileri için de geçerli olacak. Bu kapsamda hazırlanan tarifeye Bakanlığın olumsuz görüş vermesi halinde yeni tarife talebi gerekçeleriyle birlikte Bakanlığı gönderilecek. Bakanlık görüşünün ardından tarife yürürlüğe girecek.

Prof. Dr. Senih Yazgan: "Patates soğanda ihracatı yasaklamak yerine kısıtlama yapılmalı"



İstanbul Ticaret Borsası’nın Güvenilir Ürün Platformu desteği ile düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarında bu ay patates ve soğan sektörünün sorunları tartışıldı. Toplantıda konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, ürün ihracatının yasaklanması yerine kısıtlanmasının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Tavuk eti ihracatına sınırlama getirildi



Ticaret Bakanlığı, bütün ve parça dahil olmak üzere, tavuk eti ihracatının 1 Mayıs'tan 31 Aralık'a kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırdı.

TKYD’nin “Kurumsal Yönetim Ödülü” 9’uncu kez Sütaş’ın oldu



Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD), “halka açık olmayan reel sektör şirketi” kategorisinde verdiği Kurumsal Yönetim Ödülü’nün sahibi bu yıl da Sütaş oldu. 96,04 puan ile en yüksek notu alan Sütaş, 2015 yılından beri söz konusu kategoride birinciliği elinde bulunduruyor.