Unlu mamuller, pastacılık, dondurma ve çikolata sektörlerini buluşturan Bakery Plus – 6. Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı, sektöre yön veren yeniliklerin tanıtıldığı bir organizasyon oldu. 4 gün süren etlinlik 52 ülkeden 27 bin 375 ziyaretçi ve 75 katılımcı firmayı ağırladı.
Son yıllarda dünyada obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser vakalarının hızlı bir biçimde yükseldiğini, tüketilen gıdaların ve yanlış beslenme alışkanlıklarının bu artışta etkisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Pala, “Hastalarımızın günlük yaşamlarına entegre edebilecekleri basit ama etkili destekler sunan fonksiyonel ürünler, sağlık sistemine hem bireysel hem toplumsal ölçekte büyük katkılar sağlayabilir” diye konuştu.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber, Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Eylül - Ekim 2025 sayısında yayımlanmıştır.
ABD merkezli yoğurt şirketi Chobani'nin kurucusu Hamdi Ulukaya, şirketinin aldığı 650 milyon dolarlık rekor yatırımla birlikte servetini adeta patlattı. Yatırım sonrası kişisel serveti 11 milyar dolar artarak 13,5 milyar dolara ulaşan Ulukaya, Forbes'un anlık listesinde 1666 sıra birden yükselerek dünya milyarderleri arasında 202. sıraya oturdu. Bu çarpıcı sıçrayışla Ulukaya, uzun süredir zirvede olan Murat Ülker'i geride bırakarak en zengin Türk unvanının yeni sahibi oldu.
Türkiye, cennet meyvesi kuru incirde 2024/25 ihracat sezonunu başarılı bir performansla geride bıraktı. 2024/25 sezonunda kuru incir ihracatından elde edilen döviz getirisi yüzde 27’lik artışla 290 milyon 858 bin dolardan 369 milyon 759 bin dolara yükseldi.
Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da önemli zeytincilik merkezlerinden biri olan Ayvalık’ta “20. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali”, 16-19 Ekim tarihleri arasında “Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti Ayvalık’ta Buluşalım” sloganıyla düzenlendi. Festivalde açıklamalarda bulunan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Sadece dökme ihracatı kısıtlayarak sonuç alamayız. Zeytinyağı ihracatımızda en temel sorun, markasızlık ve plan eksikliği” dedi.
Denizli’de bir araya gelen ziraat, kimya ve gıda mühendisleri Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptıkları ortak açıklamada, "Gıda krizinden kurtulmak için kamucu politikalara ihtiyacımız var" dedi.
İsviçre merkezli gıda ve içecek şirketi Nestle, maliyet azaltma programı kapsamında iki yıl içinde dünya çapında 16 bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.
4. Gıda İnovasyon Zirvesi & Gıda Plus Ödülleri büyük bir katılımla gerçekleşti. İnovasyon odaklı panellere ve ilham verici sunumlara ev sahipliği yapan zirvenin ardından akşam düzenlenen Gıda Plus Ödülleri Seremonisi ile sektörde fark yaratan yenilikçi çalışmalar taçlandırıldı.