Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS

GCA’ya TİM İhracat Şampiyonlarında ikincilik ödülü



Türkiye’de cam ambalaj sektörünün öncülerinden olan GCA, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı ihracat şampiyonları listesinde cam ambalaj sektöründe, “En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma” kategorisinde ikincilik ödülünün sahibi oldu. 
 
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.

Ambalajda yıl sonu hedefi 8,5 milyar dolar ihracat



Türkiye ambalaj sektörünün hem miktar hem de değer bazında 2023 yılında yüzde 8’lik kayıp yaşadığını belirten Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “İhracatta ilk hedefimiz Avrupa. Türkiye ambalaj sektörü olarak, henüz ihtiyacının yüzde 10-15’ini karşıladığı Avrupa ülkelerine daha fazla ihracat yapmalıyız. Ayrıca ABD’nin de Türkiye ambalaj sektörümüz için büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz. 2024 yılı için ihracat hedefimiz 8 - 8,5 milyar dolara ulaşmak” diyor.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.

Maymun çiçeği virüsü pandemi etkisi yaratır mı? 



Son dönemde artan maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsünün hızlı yayılmasıyla halk sağlığı açısından önemli bir endişe kaynağı haline geldi. Maymun çiçeği virüsüyle ilgili merak edilenler ve dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Servet Öztürk bilgi verdi.

Bakanlık görüşe açmıştı... Yeni peynir tebliği neler getirecek?



Türk Gıda Kodeksi (TGK) Peynir Tebliği Taslağı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesinde yayımlandı. Buna göre eritme peynir yöresel peyniri çağrıştıracak şekilde ve kaşar peyniri adıyla satılamayacak. Bakanlık konuyla ilgili taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Gelen görüşler değerlendirilerek taslağa son hali verilecek. Taslağa görüş verilmesi için son tarih 6 Eylül 2024 olarak belirtildi. Gıda Teknolojisi Dergisi olarak peynir tebliği taslağıyla ilgili sektörden ve konunun uzmanı olan isimlerden değerlendirmeler aldık. 
 
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
* Bu haber Gıda Teknolojisi Dergisi'nin Temmuz - Ağustos 2024 sayısında yayımlanmıştır.

 


Un sanayicileri dünyadaki liderliğini ve rekabet gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya



Türkiye’de buğday hasatının bitmesiyle birlikte buğdaya erişim yavaşladı, fiyatlar zaten yüksek olan dünya fiyatlarının çok üzerine çıktı. Bu süreçte getirilen ithalat yasağıyla birlikte un sanayicileri ihracat pazarlarındaki rekabet gücünü ve liderliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Yıllık 350 bin ton un üretimiyle  Türkiye’nin önemli un ihracatçılarından Doruk Un’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, ithalatın yasaklanmasının ardından geçen yılın haziran ayına göre %34,26, temmuz ayına göre ise %31,78 düşüş olduğunu ifade etti. 

‘Ne Yediğini Bil’ platformu yenilendi



TAB Gıda; Burger King, Popeyes, Arby’s, Subway, Sbarro, Usta Dönerci ve Usta Pideci’de sunduğu tüm ürünlerin içeriğini, tüm şeffaflığıyla paylaşan “Ne Yediğini Bil” platformunu yenilediğini duyurdu. Platform yenilenen arayüzüyle, tüketici bilinci oluşturmayı hedefliyor.

Gıda Mühendisleri Odası'ndan uyarı: "Yediğiniz dondurma keyfinizi kaçırmasın!"



TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hava sıcaklıkların artmasıyla birlikte vatandaşları dondurma alırken ve tüketirken gıda güvenliği risklerine karşı uyarıda bulundu.

Bursa'da domates üreticilerinden eylem


Yayın: 08-08-2024
Kategori: Gıda

Karacabey Ovası'nda salçalık domatesleri ellerinde kalan üreticiler, Bursa-İzmir Karayolu'nda eylem başlattı. Jandarma ve çevik kuvvet ekiplerinin müdahale ettiği üreticiler, "çiftçiye uzanan eller kırılsın", "hükümet istifa", "çiftçi mahsulüne sahip çık" sloganları attı.

Danet’ten sucuk tercihiyle ilgili öneriler



Kurulduğu 1975 yılından bugüne sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanındaki sofraları lezzetli ve kaliteli et ve et ürünleriyle buluşturan Danet, Türkiye şarküteri pazarında sucuğun yerini değerlendirdi. Şarküteri tüketiminde yüzde 39’luk bir tonaj payına sahip sucuğun toplam kırmızı et kategorisindeki yeri yüzde 75’e yakın. Danet, şarküterinin lideri sucuk seçiminde önemli olan noktaları tüketiciler için özetledi.

Şişecam 2023 sürdürülebilirlik raporunu yayımladı 



Şişecam, 2023 yılı sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. 2023 yılında Ar-Ge projeleri için yaklaşık 275 milyon TL harcayan Şişecam, bunun yüzde 63,5’ini sürdürülebilirlik projelerine ayırdı. Geçen yıl toplam 387 milyon TL çevre harcaması yapan Şişecam, birim üretim başına su tüketim miktarını 2020 yılına göre yüzde 25 azalttı, yenilenebilir enerji kurulu gücünü ise 10 MWp’ye çıkardı.