İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ etkinliğiyle gıda sektörü için yapılacak en kapsamlı kamuoyu bilgilendirme toplantılarını başlatarak ulusal bilgi paylaşımı ve ortak akıl üretmenin adımını atacak.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan girdi maliyetlerinin hem besicileri hem de süt inekçiliği yapanları mağdur ettiğini belirterek, “Girdi maliyetleri düşmezse, ülkemizde hayvancılık ciddi sorun yaşar” uyarısında bulundu.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Sabire Yerlikaya ve Taha Gemici ortaklaşa kaleme aldıkları bu makalede, Türkiye’de üretimi yapılan fermente sucuk türleri ve özellikleri hakkında bilgiler veriyor.
Acıbadem Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Prof. Dr. Şafak Kızıltaş, migrenden depresyona, kemik erimesinden infertiliteye kadar çölyak hastalığıyla ilgili doğru bilinen 11 yanlış hakkında bilgiler verdi.
Türkiye, 2021 yılında 122 ülkeye toplam 344 bin 370 ton fındık ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatın şampiyonları İtalyan Ferrero ile Cüneyd Zapsu'nun sahibi olduğu Balsu şirketi oldu.
Kanatlı ürünlerde yıllık 2 milyar dolarla dünyanın en büyük dördüncü ithalatçısı konumunda bulunan Çin’e 2021 yılının ilk 10 ayında 17 bin 500 ton karşılığında, 32 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD – BİR) Başkanı Naci Kaplan, “Bu ülkeye 2020 yılının Kasım ayında ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte gerekli izinlerin tamamlanmasıyla daha fazla işletmenin ihracatını artırmasını bekliyoruz” diyor.
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Uzun yıllardır yiyecek, içecek ve hizmet sektöründe hizmet veren Honest Holding, dünyanın önemli premium kahve markalarından Juan Valdez’i Türkiye’deki kahve severlerle buluşturuyor. 1927’den beri Kolombiya’da kahve yetiştiren marka, her damak tadına uygun aromalarıyla Türkiye’de de geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyor.
2020 yılında yaklaşık 1,3 milyon ton olarak gerçekleşen bakliyat üretiminin bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle 1 milyon tona gerilemesi öngörülüyor. Girdi fiyatları ve döviz kurlarındaki yükselişin üretim maliyetlerini artırdığını ifade eden Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, “Bu sorunların uzun vadede kalıcı olarak çözülmesinin yolu üretimden geçmektedir” diyor.
Haber: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
Tarım ve Orman Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) niteliğinde olan 1 mısır ve 1 soya çeşidinin hayvan yemi amacıyla kullanımına 10 yıl süreyle izin verdi. Aynı zamanda un ve fırıncılık ile nişasta işleme ve yem endüstrisi dahil farklı alanlarda kullanılan ve GDO yöntemiyle geliştirilen 1 emzim türünün üretimi için de 10 yıl izin çıktı.
Süt ve süt ürünleri sektörünün lider kuruluşlarından Bahçıvan Gıda, Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirmeyi planladığı ihracat için gereken onayı aldı.